Koktajl truskawkowy z jarmużem

Ostatnio znudziło mi się ciągłe jedzenie truskawek w oryginalnej formie i zapragnąłem odmiany. Traf chciał, że będąc w sklepie ujrzałem jarmuż. Los tak chciał pomyślałem, po czym zacząłem się zastanawiać, co przygotować z tego, a że były upały to wybór był jeden, pożywny i orzeźwiający koktajl 🙂 Ale zanim przejdę do przygotowania krótki opis.

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. Jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.  Poza tym jarmuż zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) oraz witaminę K, A, C, potas, wapń. Jarmuż jest również źródłem żelaza.


Jarmuż

Jak przyrządzić?

Jarmuż można podsmażyć lub ugotować. Poza tym można też użyć go do sałatek. Dużą sławą cieszą się także chipsy z jarmużu.  Można także jeść go na surowo.

Jarmuż

Należy pamiętać, że jarmuż podobnie jak inne warzywa kapustne, dostarcza sporo goitrogenów – co nie jest wskazane dla osób mających problemy z tarczycą. Na szczęście po obróbce termicznej można się nim cieszyć.

A na deser krótka wzmianka o truskawkach. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Są wskazane dla osób z nadwagą. Dodatkowo zawarte w nich minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy. Cukier w truskawkach to mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny fruktoza, dlatego w umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować także cukrzycy. Truskawki zawierają dużo witaminy C. Znaleźć w nich można także sole organiczne, witaminę PP, wapń, fosfor, żelazo oraz fitocydy czyli związki o właściwościach bakteriobójczych. Wyciągi z truskawek w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.

 Koktajl truskawkowy z jarmużem

Składniki

  • jarmuż
  • truskawki
  • orzechy (macadamia, piniowe, pistacje)
  • migdały

Przygotowanie

Obieramy i myjemy jarmuż, należy zostawić tylko miękkie części liści. Następnie zależnie od własnych preferencji używamy surowych lub gotujemy/podsmażamy. Ja wolałem ugotować, kilka minut w zupełności wystarczy. W tym czasie możemy umyć truskawki i usunąć szypułki oraz przygotować orzechy i migdały Gdy jarmuż przestygnie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy. Nie podaję proporcji, bo to indywidualna kwestia. Użyłem około 100g jarmużu i sporo więcej truskawek do tego garść orzechów. Zależnie od ilości składników wyjdzie nam inny kolor. Odrobinę migdałów możemy zostawić do udekorowania. W ten sposób wychodzi przepyszny i pożywny koktajl, idealny też na upalne dni po schłodzeniu. Dodatkowo zabieram też tak przygotowany posiłek do pracy, wlewam to później do kaszy jaglanej lub ryżu i lunch gotowy. 🙂

Smacznego!

Koktajl truskawkowy z jarmużem

Share Button

Panda Cię lubi, a Ty ją? :)