Porzeczkowy przysmak

Czas upałów, a zarazem okres gdy mam większą ilość owoców postanowiłem spożytkować na zabawę w łączenie smaków. Dzisiaj postanowiłem zrobić coś z porzeczek – czarnych i czerwonych. Jakoś nigdy do tej pory nie interesowałem się, co takiego w sobie posiadają porzeczki, a tu wychodzi na to, że są naprawdę zdrowymi owocami. Kwaśny smak przemilczę 🙂 I tak, czarna porzeczka posiada dużo witaminy C, jest bogata w antyoksydanty. Zawiera także sporo witaminy A oraz minerałów. Natomiast czerwona porzeczka posiada podobny skład, ale również ma sporo witaminy PP, żelaza czy garbnika. Porzeczki są również bogatym źródłem pektyn.

Oprócz smaku posiadają niestety jeszcze wadę, ich obranie jest czasochłonne i z tym schodzi najwięcej czasu. Po obraniu i umyciu zmiksowałem je wszystkie. Wychodzi nam sok stosunkowo gęsty z dającymi się wyczuć grudkami. Aby polepszyć walory smakowe po przelaniu soku do szklanek dodałem mleka ryżowego dodającego trochę słodkiego posmaku. Proste danie, a zarazem bardzo smaczne i pożywne, które polecam każdemu, a ja wracam do picia i rozmyślania z czym połączyć wiśnie i agrest, który też już mam. 🙂

 

Smacznego.

DSC00004

Share Button

Panda Cię lubi, a Ty ją? :)